zondag, augustus 4

T-shirt pimpen
Dit is echt zo'n vakantieproject. T-shirts pimpen met stempels.
Via Pinterest ben ik al vaker leuke projecten met stempels tegen gekomen. 
Ik nam de proef op de som.

Waar ik vooral benieuwd naar was, is het verschil tussen textielverf en stempelinkt.
Met textielverf krijg je een minder strak resultaat en is vooral geschikt voor stempels met minder details. Je brengt de verf al deppend aan met een doek of sponsje. Uit hout gesneden stempels zijn ideaal. Eigenlijk alle (zelfgemaakte) stempels met een ruw oppervlak. 
Die nemen veel verf op waardoor je een betere afdruk krijgt.

Het materiaal waar mijn stempels van gemaakt zijn, is beter geschikt voor inkt. 
Stazon inkt is sneldrogend en watervast. Het werkt heel goed! Kijk maar naar deze T-shirts. Een mooie strakke afbeelding en schoon in gebruik. Alle details blijven behouden.
Dus ideaal voor DIY projecten. (de inkt is niet veilig voor kleine kinderen en baby's!)

Een tijdje terug heb ik een bloemstempel gemaakt uit verschillende delen. Je stempelt eerst de kleur van het object en daarna de details er overheen. Mocht je ook zo'n stempel willen maken, let er dan op dat het precies moet passen. Maak een malletje waar je stempel tegenaan ligt en gebruik deze weer voor de volgende 'drukgang' (=nieuwe kleur).

Het lukte zelfs om twee kleuren over elkaar te stempelen op stof.
Met een super mooi resultaat. Sommige inktkleuren, waaronder de roze tint, vervagen in de was. Het haasje was wel mooi uit de was van 30 graden gekomen. Dus donkere tinten blijven wel zitten.

Mei 2014: Inmiddels kan ik jullie een betere stempelinkt aanbevelen. Van het merk VersaCraft. VersaCraft is een 'vettige' inkt die perfect blijft zitten op textiel. Na het drogen fixeer je met een warm strijkijzer. Deze inkt is ook geschikt voor fimoklei, krimpfolie, hout en ook papier.